تکنیک پومودورو و کاربردهای آن

شکل یک تصویر
تکنیک پومودورو و کاربردهای آن

پومودورو چیست؟

به تاخیر و تعویق انداختن انجام کار یا همان اهمال کاری یکی از موانع یادگیری باکیفیت است.

شاید بپرسید چگونه؟

پاسخ : به نظر اکثریت قریب به اتفاق صاحب نظران، یادگیری با کیفیت زمانی اتفاق می افتد که فرد در مدت زمانی نسبتا طولانی موضوع یا مبحثی را به مرور و اندک اندک فرا می گیرید. مثلا بهترین روش درس خواندن این است که دانش آموز از همان فصل اول کتاب درسی، اقدام به آموختن فصل، مرور منظم، پاسخ به پرسش ها و حل تمرین و رفع اشکالات از مراجع بالاتر مثل معلم یا همکلاسی های بلد، کند تا در زمان امتحان پایانی با آمادگی کامل سر جلسه حاضر شود. اما  اهمال کاری دانش آموز و به تعویق انداختن فراگیری، باعث تلنبار شدن آنها در شب امتحان شده و کاملا طبیعی است که او، هم با کمبود وقت مواجه شود و هم نتواند ساختارهایی که برای یادگیری مناسب، ساخت آنها مستلزم زمان است، بسازد و بین مطالب فصل های کتاب ارتباط معنا داری برقرار کند و همه اینها خود موجب بروز استرس و اضطراب نیز شده و وضعیت را وخیم تر و یادگیری را به کل تحت تاثیر قرار می دهد. بدین ترتیب اهمال کاری می تواند تاثیر منفی بسیاری در یادگیری داشته باشد.

پومودورو در گذر زمان :

در اواخر قرن 19 میلادی، فرانچسکو سیریلو، مخترع ایتالیایی که در زمینه بهبود فرآیندها تلاش می کرد، دستگاه زمان سنجی به شکل گوجه فرنگی ساخت که با استفاده از آن می توانست مبتنی بر بخش های متمرکز و غیر متمرکز مغز، کار انجام دهد. او اسم این دستگاه زمان سنج و تکنیکی که از آن زمان سنج استفاده می کرد را پومودورو(گوجه فرنگی به زبان ایتالیایی) گذاشت. برخی گفته اند چون فرانچسکو زمانی که تو آشپزخانه اش داشته سس گوجه فرنگی درست می کرده و از این تکنیک ابداعی، آنجا استفاده می کرده است، تصمیم گرفته اسم این تکنیک را پومودورو بگذارد.

در واقع پومودورو تکنیکی برای مبارزه و مقابله با اهمال کاری است اما در ضمن آن به بهبود یادگیری یا تقویت یادگیری هم کمک می کند.

اگردر رابطه با بخش های گفته شده مغز اطلاعاتی ندارید، بهتر است ابتدا  نوشته یادگیری چیست؟ ما را بخوانید که در حکم مقدمه ای تخصصی بر این نوشته خواهد بود.

نحوه کار با تکنیک پومودورو :

در این روش وقتی تصمیم دارید موضوعی را یاد بگیرید، ابتدا تمام عواملی را که می توانند حواس شما را پرت کنند، از خود دور می کنید. بارزترین نمونه این عوامل، امروزه گوشی تلفن همراه است. سپس زمان سنج روی 25 دقیقه – از نظر کارشناسان و متخصصان، بهترین زمان برای عموم است-  تنظیم می کنید. در این مدت و تا زمانی که زنگ و آلارم دستگاه فعال شود، شما می بایست تمام حواس خود را روی موضوع مورد نظر متمرکز کنید و چون زمان 25 دقیقه زمان کوتاهی است، این امر برای اکثریت مردم ممکن هست. وقتی زنگ دستگاه به صدا در آمد ، شما می بایست فعالیت خود را متوقف کرده و زمان سنج را مثلا به 5 دقیقه تنظیم کنید و به استراحت بپردازد. پس از زنگ، مجدد می بایست زمان سنج روی 25 دقیقه تنظیم کرده و روی فعالیت خودتون متمرکز شوید و به این ترتیب تا 4 مرتبه. بعد از چهارمین 25 دقیقه ای که روی موضوع مورد نظرتون متمرکز بودید، اینبار به جای 5 دقیقه زمان بیشتری مثلا از 15 تا 30 دقیقه استراحت کنید.

نحوه کار با پومودورو

البته هر فرد می تواند با توجه به توانایی های خود زمان تمرکز و استراحت را تغییر دهد. اما زمان های مورد اشاره، زمان های استاندارد و آزموده شده و جواب پس داده هستند.

به این ترتیب فرد می تواند زمان استفاده از بخش متمرکز و بخش غیر متمرکز مغز خود را کاملا در اختیار بگیرد و در زمان های کوچک، یادگیری با کیفیت خود را پیش ببرد.

امروزه می توان از زمان سنج های دیگری، همچون زمان سنج های الکترونیکی و همچنین اپلیکیشن های موبایلی که برای بکارگیری تکنیک پومودورو طراحی شده اند، استفاده کرد.

معروفترین این اپلیکیشن ها Pomatez ، PomoFocus  و TomatoTimer هستند.

درست هست که ما در این نوشته، استفاده از تکنیک پومودورو را در زمینه بهبود فرآیند یادگیری شرح دادیم، اما در هر زمینه ای که شما نیاز به بهره وری به ویژه بهره وری در زمان  یا همان مدیریت زمان نیاز دشتید، حتما به این تکنیک به عنوان یک گزینه، نیم نگاهی داشته باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *