از آنجاییکه از سال 1402 کنکور سراسری بر پایه دروس تخصصی برگزار می شود و دروس عمومی براساس نمرات نهایی پایه دوازدهم، به صورت سوابق تحصیلی، با تاثیر قطعی 40 درصدی در نتیجه نهایی، دخالت داده می شوند و البته این میزان در سال های آتی تا 80 درصد افزایش خواهد یافت، دانش آموزان می بایست شیوه جدیدی برای مطالعه دروس عمومی، متناسب با شرایط جدید اتخاذ کنند.
لازم به ذکر است در گروه آزمایشی علوم انسانی با توجه به اینکه برخی دروس گروه ادبیات ، عربی، دینی جزو درس های تخصصی هستند، داستان برای دواطلبان آنها، مقداری متفاوت است.
در این نوشته سعی خواهیم کرد شیوه مطالعه درس زبان عربی را به منظور موفقیت در امتحانات مدرسه اعم از داخلی و نهایی مورد بررسی قرار دهیم. در نوشته ای دیگر به اهمیت درس عربی و تاثیر آن در آزمون سراسری پرداختیم که می توانید به مراجعه به آن، از آن آگاه شوید.
قطعا مطالعه درست و روشمند در درس عربی مانند هر درس دیگری بهتر می تواند به دانش آموز در فرایند یادگیری و حفظ مطالب آن به او کمک کند.
بسیاری از دانش آموزان فراگیری قواعد درس عربی را خسته کننده و یکنواخت می دانند یا به دلایل گوناگون با حفظ مطالب این درس مشکل دارند که همین امر باعث می شود نتوانند مباحث عربی را به خوبی یاد بگیرند.
نخستین گام در یادگیری بهتر این درس داشتن علاقه و انگیزه لازم است و برای ایجاد و تقویت انگیزه و علاقه کافی، باید نگرش یا ذهنیت خود را نسبت به این درس تغییر داد و به اصطلاح نباید در برابر این درس گارد گرفت، بلکه باید آن را به عنوان یکی از منابع مهم آزمون سراسری پذیرفت یا به آن به عنوان یکی از زبانهای زنده و برتر جهان نگریست که با یادگیری هرچند اندک از لغات و قواعد آن علاوه بر یک ماده درسی و کنکوری، در سطح بالاتر می توان با مخاطب عرب زبان ارتباط برقرار کرد که در صورت امکان برقراری ارتباط حس بسیار خوشایندی به دانش آموز دست خواهد داد.
در نوشته معرفی رشته زبان عربی و گرایش های آن ، در رابطه با زبان عربی، قابلیت ها و کاربردهای آن برای ما ایرانیان راهنمایی های فراوانی شده است. شاید اگر با آنها آشنا شوید به این نتیجه برسید که فراگیری زبان عربی، چقدر می تواند در آینده کاری و تحصیلی بسیاری از شما دانش آموزان و داوطلبان یا حتی دانشجویان و سایر اقشار، تاثیر بگذارد و این شاید به نوبه خود بتواند انگیزه شما را برای یادگیری آن، افزایش دهد.
عربی
گام دوم شیوه مطالعه درس عربی در امتحانات پایان ترم است. در امتحانات پایان ترم بهتر است جزوه ای که دبیر عربی در طول سال تحصیلی به دانش آموزان گفته است را به طور دقیق مطالعه کنیم. از آنجایی که ترجمه متن هم نیازمند دانستن کلمات و هم نیازمند فهم قواعد است، پس ابتدا باید این دو بخش را مطالعه کرده، سپس به سراغ ترجمه حکایت ها، متون و داستان های عربی داخل کتاب درسی بروید.
به این منظور واژگان موجود در پایان کتاب را خوانده و معانی آن را به خاطر بسپارید. برای ماندگاری بهتر و بیشتر واژگان در ذهن می توان از فلش کارت استفاده کرد. سپس به سراغ قواعد کتاب خود بروید و با خواندن قسمت آموزشی داخل کتاب و جزوه دبیر، این قسمت را یاد بگیرید. حال می توانید ترجمه های عربی به فارسی و یا فارسی به عربی را انجام دهید و تمرین های مربوط به قواعد و لغات داخل کتاب را حل کنید.
نکته مهم در این بخش این است که در امتحانات نهایی مانند کنکور بیشترین نمره به قسمت ترجمه تعلق می گیرد. در سوالات مربوط به بخش ترجمه یکی از مهمترین نکاتی که طراحان به آن توجه دارند ترجمه درست فعل از نظر زمانی ( ماضی یا گذشته، مضارع یا حال، مستقبل یا آینده، ماضی بعید، التزامی، امری یا ناهیه بودن آن و …)، جنسیتی ( مذکر یا مؤنّث بودن ) صیغه یا ساختار فعل و در نهایت تعدد آن ( مفرد،مثنّی یا جمع بودن ) می باشد. پس از یادگیری این قسمت به متون داخل کتاب مراجعه کرده و قواعد را بر روی کلمات پیاده و این متون و حکایت ها را نیز ترجمه کرد. همچین می توانید نمونه سؤلات امتحان نهایی سالهای گذشته را مطالعه و بررسی کرده تا با شیوه طرح سؤال بیشتر آشنا شوید.