در سال های اخیر که کنکور زدایی از دانشگاه ها شتاب گرفته است و در برخی رشته ها در برخی دانشگاه به صورت بدون آزمون و صرفا با سوایق تحصیلی از بین داوطلبان دارای دیپلم نظری (ریاضی فیزیک، تجربی و انسانی) دانشجو پذیرش می شود، برای دیپلمه های عملی ( فنی و حرفه ای و کاردانش ) هم همین اتفاق می افتد. البته تفاوت هایی وجود دارد ، ام کلیت ماجرا مشابه است.
در پذیرش دانشجو از بین داوطلبان رشته های نظری، وقتی به دفترچه های انتخاب رشته دانشگاه نگاه می کنیم متوجه می شویم که بسیاری از رشته ها در تعدای از دانشگاه ها به صورت با آزمون پذیرش می کنند و در برخی دیگر از دانشگاه ها بدون آزمون و صرفا با سوابق تحصیلی، اما در رشته های فنی و حرفه ای، داستان کمی متفاوت است به این شکل که وقتی در دفترچه انتخاب رشته کنکور کاردانی فنی و حرفه ای نگاه می کنیم متوجه می شویم که رشته ها اساسا به دو دسته تقسیم شده اند. رشته های با آزمون و رشته های بدون آزمون که در ادامه بدان پرداخته شده است.
ملاک پذیرش دانش آموزان هنرستان های فنی و حرفه ای یا کاردانش در رشته های بدون آزمون یا با سوابق تحصیلی، معدل کل دیپلم است. پذیرش صرفا با سوابق تحصیلی عنوان دیگری برای این نوع پذیرش است.
در زیر رشته هایی که پذیرش دانشجو در آنها فقط با آزمون و یا فقط بدون آزمون ( صرفا با سوابق تحصیلی ) است را آورده ام. لازم به ذکر است که در پذیرش دانشجوی کاردانی فنی و حرفه ای، هیچ رشته ای وجود ندارد که پذیرش دانشجو در آن ، در برخی دانشگاه ها، دانشکده ها، آموزشکده ها به صورت با آزمون و در برخی دیگر بدون آزمون ( صرفا با سوابق تحصیلی ) باشد، بر خلاف پذیرش دانشجو از کنکور سراسری.
شاید این سئوال برایتان پیش آید که پذیرش با آزمون کاردانی فنی و حرفه ای در چه رشته هایی ضورت می گیرد، در پاسخ باید گفت، در پذیرش دانشجوی کاردانی فنی و حرفه ای سال 1402 ، 5 رشته ای که پذیرش آنها به صورت با آزمون هستند عبارتند از :
اما در پاسخ به این سئوال که پذیرش دانشجوی کاردانی فنی و حرفه ای، در کدام رشته ها فقط بدون آزمون ( صرفا با سوابق تحصیلی ) است، باید گفت در کنکور کاردانی فنی و حرفه ای، 26 رشته هستند که پذیرش در آنها بر اساس سوابق تحصیلی یا بدون آزمون خواهد بود. در زیر اسامی این رشته ها آمده است.
شاید برخی از دانش آموزان یا به اصطلاح درست تر هنرجویان رشته های عملی فنی و حرفه ای و کاردانش اسم رشته تحصیلی خود را در بین رشته ذکر شده پیدا نکنند، این بدان معنا نیست که آنها نمی توانند در کنکور کاردانی فنی و حرفه ای شرکت کنند، بلکه به این معنی است که می بایست در بین رشته های فوق، رشته مرتبط با رشته تحصیلی خود در هنرستان را پیدا کرده و در آن ثبت نام کنند.
مثلا اگر هنرجویی در هنرستان کاردانش، رشته تحصیلی اش کابینت سازی بوده است و عنوان رشته او در بین رشته های فوق وجود ندارد، او می تواند از بین رشته های فوق رشته ای را که مرتبط با رشته تحصیلی او بوده و این رشته همانا صنایع چوب و مبلمان است، انتخاب کرده و در کنکور کاردانی فنی و حرفه ای این رشته، ثبت نام کند.
شاید اینجا سئوالی برای برخی از هنرجویان پیش آید و آن اینکه آیا او می تواند در رشته ای غیر از و یا غیر مرتبط با رشته تحصیلی اش در هنرستان، در کنکور کاردانی فنی و حرفه ای ثبت نام کرده و پذیرش شود، مثلا اگر رشته هنرستانی او کابینت سازی بوده آیا او می تواند در کنکور کاردانی فنی و حرفه ای در رشته الکتروتکنیک ثبت نام کند؟
جواب این سئوال منفی است. هر هنرجو یا باید دقیقا در رشته خود و در صورت نبود در لیست در رشته مرتبط با رشته خود قبت نام کرده و پذیرفته شود.