نحوه برگزاری کنکور سراسری

شکل یک تصویر
نحوه برگزاری کنکور سراسری

نحوه برگزاری کنکور 1402

به نظر نگارنده یکبار خواندن این نوشته یا نوشته های مشابه، برای تک تک دواطلبان کنکور سراسری لازم است، چون حداقل اطلاعی از چند و چون برگزاری کنکور را بدست خواهند آورد و شاید این اطلاعات کمکی باشد در جهت مدیریت فرآیند آماده سازی خود برای کنکور ، به ویژه که امسال (1402) و به تبع آن سال های بعد، روش اجرای کنکور سراسری با تمام سال های قبل متفاوت شده است.

کنکور سراسری، آزمون ورود به دانشگاه، برای دارندگان مدرک دیپلم هست که در برخی از کشور های دنیا برگزار می شود اما در برخی دیگر از کشورها و دانشگاه ها فرآیند ورود به دانشگاه، متفاوت است که به جای خود، در مورد آن نیز اطلاعاتی تقدیم خواهم کرد.

در کشور ما ایران اولین کنکور در سال 1348 برگزار شد. از آن سال تا به امروز این آزمون همچنان برگزار می شود، گرچه در این بیش از نیم قرن، نحوه اجرای آزمون با توجه به محتوای دروس، تعداد داوطلبان، رشته های دانشگاهی و بسیاری عوامل دیگر، بارها و بارها، دچار تغییر و تحول هایی شده است.

در هرکدام از این تغییرها، سعی شده مشکلاتی که در شکل و محتوای برگزاری آزمون بوده رفع شود، اما هیچ وقت برگزاری آن خالی ایراد و اشکال نبوده و همواره نقدهایی به آن وارد بوده است.

تفاوت کنکور سال 1402 با سال های قبل

در بعضی مقاطع زمانی، کنکور به صورت تک مرحله ای و در برخی دیگر به صورت دو مرحله ای برگزار شده است. همچنین در سال هایی آزمون از همه درس های عمومی و تخصصی و در سال هایی از بخشی از آنها برگزار شده است.

امسال یعنی سال 1402 ، اولین سالی است که کنکور فقط از درس های تخصصی دوره سه ساله دبیرستان برگزار می شود و البته درس های عمومی هم به صورت سوابق تحصیلی در نتیجه نهایی کنکور تاثیر گذارند.

درباره کنکورهای سال های قبل، از 1348 تا 1401 در نوشته دیگری با عنوان تاریخچه کنکور اطلاعاتی تقدیم شده است که می توانید آن را مطالعه کنید اما در این نوشته، هر آنچه درباره کنکور سال 1402 لازم هست بدانید، آورده شده است.

همچنان که اشاره شد کنکور سال 1402 اولین سالی است که آزمون بدون درس های عمومی برگزار می شود و همچنین اولین سالی که کنکور، دو بار در سال تحصیلی برگزار می شود.

شاید بپرسید چرا؟

البته احتمال بسیار زیاد، داوطلبان کنکور سراسری خود جواب این سئوال را می دانند، اما در زیر، توضیحات بیشتری ارائه شده است.

طبق تجارب اجرای بیش از 50 سال کنکور، یکی از موارد و مشکلاتی که به دفعات پیش آمده و متاسفانه تاثیر بدی در سرنوشت برخی از دواطلبان گذاشته است، غیبت داوطلب سر جلسه کنکور به هر دلیلی، بوده است.

فرض کنید شما داوطلبی هستید که از سال اول دبیرستان تا سال پایانی، دانش آموز خوبی بوده اید و همیشه به ورود به دانشگاه به عنوان یک اتفاق سرنوشت ساز نگاه می کرده اید و تمام تلاش خود را در جهت قبولی انجام داده اید. اما در روزهای منتهی به روز برگزاری کنکور، مشکلی حاد، برایتان پیش آمده و نتوانسته اید سر جلسه حاضر شوید. می بینید که حتی تصورش هم برای فردی مثل شما، وحشتناک است.

همین تجربه ها و تجربه های مشابه، باعث شد که تصمیم گیرندگان به این نتیجه رسیدند که بهتر است، هم نتیجه نهایی کنکور را به نتیجه تلاش سه ساله دانش آموز در دوران دبیرستان گره بزنند و هم کنکور را دوبار در سال برگزار کنند. در مورد جزییات هریک در ادامه به تفصیل صحبت خواهم کرد.

برگزاری دوبار در سال

برخی به اشتباه برگزاری دوبار در سال کنکور را، کنکور دو مرحله ای می نامند که به نظر نگارنده، نامگذاری درستی نیست.

سال های قبل، بوده سال هایی که کنکور به صورت دو مرحله ای برگزار شده است. به این ترتیب که نتیجه مرحله اول کنکور، تعیین کننده شرکت کنندگان مرحله دوم بوده است (توضیحات بیشتر در نوشته تاریخچه کنکور آمده است). اما آنچه امسال(1402) اتفاق افتاده با کنکور دو مرحله ای سال های دورتر، متفاوت است.

تاریخ برگزاری کنکور 1402

در سال 1402 کنکور، دوبار در سال تحصیلی، یکی در 29 و 30 دیماه سال 1401 و دیگری در 14 و 15 تیرماه 1402 و به صورت کاملا مستقل برگزار می شود. مبنای اعلام نتیجه نهایی، بهترین نتیجه از بین نتایج دو آزمون مذکور است، به این ترتیب که سازمان سنجش پس از برگزاری هر دو آزمون اختصاصی، بهترین نتیجه را به عنوان مبنای پذیرش در کنکور مد نظر قرار می دهد.

حسن این تصمیم برای داوطلبان این است که اگر به هر دلیلی در آزمون اول، نتیجه لازم را نگرفتند، فرصت مجددی برای نتیجه گیری مطلوب، با شرکت در آزمون دوم را همچنان دارند، یا اگر به هردلیلی یکی از کنکورها را از دست دادند باز هم نتیجه ای برای رقابت با سایر داوطلبان برای ورود به دانشگاه وجود خواهد داشت.

تاثیر سوابق تحصیلی

البته تاثیر سوابق تحصیلی چند سالی هست که در کنکور سراسری اعمال می شود، اما امسال با توجه به حذف آزمون دروس عمومی از کنکور، اعمال تاثیر دروس عمومی فقط به صورن سوابق تحصیلی، باعث شده کنکور سال 1402 با سال های قبل یک تفاوت دیگر هم داشته باشد.

اما در کل اعمال سوابق تحصیلی باعث شده که نمرات نهایی دروس عمومی و  اختصاصی سال دوازدهم که به صورت تشریحی هم برگزار می شود در نتیجه نهایی کنکور موثر واقع شود و این اتفاق برای دانش آموزان و داوطلبانی که در پاسخگویی تشریحی به سئوالات نسبت به پاسخگویی تستی، توان و تبحر بیشتری دارند، امتیاز مثبتی باشد، امتیازی که دواطلبان سال های دورتر از آن محروم بوده اند.

در رابطه با نحوه تاثیر گذاری سوابق تحصیلی در نتیجه نهایی کنکور سال 1402، می توانید نوشته سوابق تحصیلی و تاثیر آن در نتیجه نهایی کنکور سراسری ، را مطالعه کرده و با چند و چون آن آشنا شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *