بهترین روش مطالعه

شکل یک تصویر
بهترین روش مطالعه

بهترین روش مطالعه

لزوما بهترین روش مطالعه برای همه روش ثابتی نیست، اما پیدا کردن آن تاثیر بسیار عمیقی در کیفیت مطالعه دارد.

احتمال بسیار زیاد، برای شما هم اتفاق افتاده اینکه گاهی از مطالعه مبحثی و موضوعی، بسیار لذت می برید و مطالب بسیاری از آن درک و استفاده می کنید اما گاهی هم برعکس بازدهی مناسبی از مدت زمانی که برای مطالعه در همان موضوع و مبحث صرف کرده اید، نمی گیرید و حس رضایت ندارید.

به واقع دلیل چیست؟

دلایل بسیاری می تواند با آن مرتبط باشد. آنچه مسلم است ما از مطالعه در موضوعی که علاقه ای به آن نداریم بازخورد مناسبی نخواهیم گرفت و لذت و منفعتی هم از آن مطالعه عاید ما نخواهد شد، حتی اگر بهترین روش مطالعه ای که توصیه کارشناسان است، را بکار بگیریم.

در این مقاله فرض بر این است که موضوعات مورد مطالعه، مورد علاقه است و یا حداقل گاردی در مقابل موضوع مورد مطالعه، به هر دلیلی وجود ندارد.

به نظر بسیاری از کارشناسان، یکی از بهترین و شاید هم بهترین روش مطالعه، خواندن و یادآوری مطالب درسی است. اما این روش جزئیاتی دارد که در ذیل بدان پرداخته شده است.

مرحله اول : بررسی مقدماتی متن مطلب درسی

با ارزیابی اولیه و چند دقیقه ای، یک دید کلی از مطلب یا فصلی که می خواهید مطالعه کنید بدست آورید. با این ارزیابی کوتاه با مباحث عمده یا عنوان ها و نیز زیر عنوان ها، نکات اصلی،  میزان سختی و شیوه ارائه مطالب آشنا می شوید.

 

مرحله دوم : درک مطلب

سپس برگردید و شروع به مطالعه کنید. مطالب را طوری بخوانید که آنها را بفهمید و نه اینکه حفظ کنید. حتی اگر لازم شد مطلب را چندبار بخوانید یا از دیگران کمک بگیرید، این کار را بکنید تا مطلب را به خوبی یاد بگیرید.

پس از مطالعه هر صفحه، از عنوان ها، زیر عنوان ها و نکات اصلی آن صفحه یادداشت برداری کنید و این کار را تا پایان فصل ادامه دهید.

پس از مطالعه کل فصل، یکبار آن فصل را سریع مرور کنید، یادداشت های خود را هم نگاهی بکنید و اگر لازم بود آن ها را تکمیل کنید، حتی اگر لازم دید یادداشت ها را بازنویسی کنید و این بار آن ها را به زبان خود بنویسید.

حال سراغ سئوال های آخر فصل رفته و به آنها پاسخ دهید. اگر به راحتی توانستید همه سئوال ها وتمرین های آخر فصل را پاسخ دهید که هیچ، اما اگر دچار مشکل شدید، قدم قبلی را یکبار دیگر تکرار کنید.

 

نکته : اگر از سرعت مطالعه خود راضی نیستید، می توانید تندخوانی را جزو اولویت های خود قرار دهید، آنرا فرابگیرید و در خواندن درسهایتان از آن روش هم استفاده کنید.

پس از درک مطلب، بین اطلاعات فعلی و قبلی خودتان ارتباط برقرار کنید.

در فاصله های زمانی منظم و نه لزوما برابر، یادداشتهای خود را مرور کنید تا محتوای یادداشت های شما، از حافظه کوتاه مدت وارد حافظه بلند مدت شما شوند.

از ارسطو فیلسوف یونانی و از ابن سینا دانشمند ایرانی نقل شده است، برای انکه بتوانید اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت خود وارد حافظه بلند مدت کنید، نیاز است آن اطلاعات 10 بار مرور و تکرار شوند، اما این مرور و تکرار نباید همین حالا انجام شود، بلکه می بایست در فواصل زمانی منطقی و در طی چند ماه که کارشناسان امروزی معتقدند 6 ماه است، اتفاق بیافتد.

مثلا هر بار که سراغ فصل های بعدی می روید، یکبار یادداشت های فصل های قبلی را یکبار مرور کنید، سپس مطالعه فصل جدید را شروع کنید.

حتی پس از پایان تمام فصل های کتاب، مرور یادداشت ها و پاسخ به نمونه سئوالات یا تمرین های بیشتر را هر چند هفته یکبار در برنامه خود داشته باشید.

 

نکاتی که در حین مطالعه بهتر است مد نظر قرار بگیرد :

  • در حین مطالعه از بکار بردن اندیشه های منفی خودداری کنید.
  • به توانایی های خود اعتقاد و اعتماد داشته باشید.
  • زمانی شروع به مطالع کنید که از خونسردی و آرامش کافی برخوردارید.
  • در زمان خستگی، خواب آلودگی، ناراحتی و استرس و اضطراب بیش از استاندارد، شروع به مطالعه نکنید.
  • با عزم و اراده قوی و خودگویه های مثبت و انرژی بخش، مطالعه را شروع کنید . همین استحکام را تا پایان مطالعه حفظ کنید.
  • در فواصل زمانی تا حد امکان منظم و حتی نامنظم(یعنی هر وقت احساس کردید که نیاز هست با اندکی مکث می توانید، قوای خود را بازیابی کنید)، از استراحت های کوتاه مدت استفاده کنید تا مطالعه فصل را به پایان برسانید.
  • تا حد امکان در محیطی که به دور از رفت و آمد و سر و صداست، مطالعه کنید. اگر هم این امکان برایتان فراهم نیست، روی بالا بردن قدرت تمرکز خود جهت غور در مطلب درسی، کار کنید و با شکوه و گلایه از شرایط نامناسب، انرژی منفی وارد روند مطالعه خود نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *