استعدادیابی

شکل یک تصویر
استعدادیابی

چگونه استعداد های خود را بیابیم؟

یکی از مهمترین  و اساسی ترین مرحله های رسیدن به موفقیت فوق العاده، کشف استعداد یا استعدادیابی است. همچنانکه پیش تر هم اشاره شد درسته که با تلاش فراوان در هر زمینه ای می توان به موفقیت هایی دست یافت، اما موفقیت فوق العاده فقط زمانی اتفاق خواهد افتاد که ما به زمینه استعداد خود پی برده و آنرا کشف کرده، در جهت آن قدم برداریم. این قدم می تواند تحصیل یا اشتغال در زمینه استعداد و یا هر دو آنها باشد. در ادامه خواهیم آموخت که چگونه استعداد خود را بیابیم تا موفقیت خود را تضمین کنیم.

آزمایش های استعداد یابی :

دانشمندان و صاحب نظران علم روانشناسی، آزمایش هایی را طراحی کرده اند که با انجام آن آزمایش ها می توانیم استعدادهای خود را شناسایی کنیم. و از بین آنها استعدادهای ویژه خود را هم همچنین. گرچه هر کدام از این آزمایش ها موافقان و مخالفانی دارند، اما در کل می توانند راهنمای ما در پیدا کردن استعدادهایمان باشند. برخی از معروفترین این آزمایش ها را در این مقاله نام خواهیم برد. برخی از این روش ها در مراکز مشاوره و زیر نظر متخصص اینک

ار و به صورت حضوری می بایست انجام شود. مثلا تست های استعدادیابی کلیفتون، گالوپ، هالند،DAT ، ترستون، دتروا و … اما برخی دیگر از روش ها را خودتان هم می توانید بر روی خودتان انجام دهید و به کشف استعداد خود بپردازید. در اینجا برخی از آنها را نام برده و روش انجام یکی از آن روش ها که بسیار کاربردی هم هست خواهیم گفت تا شما به واسطه انجام آن بتوانید استعداد های عام و نیز استعداد های خاص خود را شناسایی کنید.

 

تجربه کردن :

تجربه کردن فرصت و اتفاقات جدید به کشف استعداد ها کمک می کند. به این مفهوم که شما برای اینکه بدانید آیا در فلان کار و شغل یا رشته تحصیلی و … استعداد دارید یا نه، مدت زمانی معقول و منطقی برای محک زدن خودتان در آن کار یا رشته، وارد آن حوزه شوید و ببینید آیا انجام آن کار و یا مطالعه در آن موضوع باب میل درونی شما هست یا نه، آیا رضایت نسبی به شما دست می دهد یا نه، آیا تمایل دارید در آن زمینه چیزهایی بیشتری یاد بگیرید و رشد کنید یا نه و …

اگر پاسخ این سئوال ها و سئوال های دیگری از این دست، مثبت بود، نشان دهنده این است که آن زمینه با تمایلات درونی شما سازگار است و یا به اصطلاح در آن زمینه استعداد دارید.

پرسش :

از دیگرانی که شما را خوب می شناسند بپرسید که به نظر آنها شما در چه زمینه هایی خوب هستید و یا می توانید خوب باشید. هر چه این افراد، افراد با تجربه تری مثل مشاوران و معلمان و یا افراد موفق تری در زمینه های کاری یا تحصیلی خودشان باشند که شناخت نسبی هم از شما دارند، پاسخ آنها، باارزش تر و به واقعیت استعداد شما نزدیکتر خواهد بود.

 

خودشناسی :

شاید مهمترین و بهترین روشی که برای شناخت استعداد های خود می توانید به کار بگیرید، خودشناسی باشد. به نظر، دلیلش هم واضح است. چون هیچ کسی نمی تواند شما را بهتر از خودتان بشناسد. چون شناخت دیگران از شما، یک شناخت حصولی است اما شناخت شما از خودتان یک شناخت حضوری است. اگر این جمله آخر را خیلی متوجه نشدید، نیاز نیست خودتان را به زحمت بیندازید.

خودشناسی برای استعدادیابی

بریم سراغ روش انجام کشف استعداد های شخصی یا استعدادیابی به روش خود شناسی :

در این روش شما 5 تا سئوال از خودتان می پرسید، در پاسخ هر سئوال عمیقا فکر می کنید و 7 مورد به عنوان جواب به صورت کتبی می نویسید. برای پاسخ به این سئوال ها، زمان و مکان مناسبی انتخاب کنید و در آرامش محیطی و ذهنی و فکری قابل قبولی، اقدام به این کار بکنید.

نکته : اگر برای پیدا کردن استعداد شغلی دارید استعدایابی خودتان را انجام می دهید، پاسخ هاتون می بایست سمت و سو و رنگ و بوی کسب و کار بدهد اما اگر برای یافتن استعداد تحصیلی خود، دارید تلاش می کنید پاسخ هاتون می بایست در جهت درس و رشته باشد.

و اما سئوال ها :

1_ فرض کنید در سنین کهنسالی هستید و از تمکن مالی خوبی هم برخوردار هستید و هیچ احتیاج مالی که ندارید هیچ بلکه اضافه هم دارید، حال با این فرض، دوست دارید در چه کسب و کاری فعالیت کنید و یا در چه رشته ای تحصیل کنید؟

2_ در دوران کودکی و حتی بزرگسالی از دیدن چه کسب و کاری و یا فرض تحصیل در چه رشته ای شما را هیجان زده می کند و یا در خیال پردازی های خودتان، از تصور کدامیک لذت می برید؟

3_ دیگران در چه زمینه هایی از شما تعریف می کنند و کدام توانایی شما برای ایشان جالب، جذاب یا قابل اعتنا و با ارزش هست؟

4_ در انجام چه کارهایی و مطالعه چه درسی هایی متوجه گذر زمان نمی شوید؟

5_ برای انجام چه کار یا کارهایی اشتیاق دارید؟ اصلا و ابدا میزان درآمد دیگران از آن کارها را ملاک انتخاب خود قرار ندهید.

از بین پاسخ هایی که به این سئوال ها می دهید، ببینید کدام پاسخ بیشتر از همه تکرار شده است. کدام رشته تحصیلی یا کدام شغل، حرفه و کسب و کار، بیشتر از همه تکرار شده، آن ، استعداد ویژه و خاص شماست.

حال که استعداد خود را پیدا کردید، باید یک مطلب را بدانید.

درسته که ما در نوشته استعداد چیست، گفتیم از بین استعداد و استمرار، استعداد از اولویت بالاتری برخوردار است اما حال که استعدا خود را شناختید، استمرار بسیار بسیار اهمیت پیدا می کند. چون بدون استمرار و به صرف شناخت استعداد، هیچ امکانی برای کسب موفقیت متصور نیست.

قطعا هم برای استمرار باید برنامه هایی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدتی طراحی شود که به نوبه خود از مقدمات و ارکان موفقیت هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *