با توجه به اینکه کلیه دروس عمومی از کنکور سراسری حذف شده اند، متقاضیان هر یک از گروه های آزمایشی تنها باید در دو نوبت به سؤالات اختصاصی خود پاسخ دهند، اما این بدان مفهوم نیست که ارتباط بین دروس عمومی و پذیرش در دانشگاه، قطع شده، بلکه نمرات کلاسی پایه دوازدهم این درس ها به همراه تعدادی از دروس دیگر که عمدتا درس های تخصصی پایه دوازدهم هستند، به صورت سوابق تحصیلی، در کنکور سال 1402 و به میزان 40 درصد در نتیجه نهایی کنکور تاثیر گذارند و البته این میزان تاثیر گذاری در سال های بعد افزایش خواهد یافت و طبق برنامه زمانبندی شده به 80 درصد خواهد رسید. پس داوطلبان گروه های آزمایشی پنجگانه نباید این تصور برایشان ایجاد شود که از اهمیت دروس عمومی کاسته شده است.
اما در مورد داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی، داستان مقداری متفاوت است. این داوطلبان همچنانکه در پاراگراف قبلی گفته شد نیز مشمول 40 درصد تاثیر دروس عمومی به صورت سوابق تحصیلی هستند، اما علاوه بر آن سئوالات چهار گزینه ای درس زبان عربی را به عنوان یکی از درس های تخصصی در کنکور دروس تخصصی هم باید پاسخ بدهند. بنابراین درس زبان عربی برایشان از اهمیت بیشتری برخوردار است و البته می توانند با توجه به ضرایب ارائه شده برای دروس اختصاصی از اهمیت آن، همانند سایر درسهای تخصصی مطلع شده و طبق این ضرایب و نیز علاقه خود به مطالعه آن بپردازند.
یکی از درس های تخصصی مهم کنکور انسانی، عربی اختصاصی می باشد که به دلیلی دشواری مباحث و مفاهیم این درس، متقاضیان کمتری می توانند به سؤالات این درس پاسخ دهند. ضریب مختص به درس عربی تخصصی آزمون سراسری انسانی از سوی سازمان سنجش ۵ در نظر گرفته شده است و داوطلبان می توانند با مطالعه دقیق این درس، درصد خوبی را به دست آورند.
در نخستین نگاه به درس عربی دو دلیل مهم وجود دارد که مطالعه آن را به ویژه در زمان محدود پیش از برگزاری آزمون سراسری برای داوطلبان کنکور سخت می کند:
نخست: حجم نسبتا زیاد کتاب ها و به ویژه قواعد مربوط به درس های هر پایه است. برای نمونه قواعد درس یکم عربی دوازدهم انسانی شامل دو مبحث می باشد. حروف مُشَبَّهَهٌ بِالفعل و لا ی نفی جنس. یا قواعد درس سوم همین کتاب که شامل مبحث اسلوب استثناء و اسلوب حَصر است. البته تعداد درس ها در ظاهر زیاد نیست(دهم: ۷ درس، یازدهم: ۷ درس، دوازدهم: ۵ درس) اما همانطور که گفته شد قواعد یا دستور زبان عربی در هر درس، نسبتا زیاد است.
دوم: دشواری ها و پیچیدگی های خاص زبان عربی که آن را در دسته زبان های خشک و شکننده قرار داده است. و همانطور که می دانید قواعد یا گرامر هر زبان معمولا دشوارترین و خشک ترین بخش در فراگیری هر زبان می باشد. با اینکه اخیرا در کتاب عربی بر بحث ترجمه توجه و تاکید بیشتری صورت گرفته و اصطلاحاً از قواعد محور بودن به ترجمه محور بودن تغییر یافته است اما همچنان قسمت قواعد– همانطور که در بالا نیز اشاره شد- بخش زیادی از مطالب هر درس را به خود اختصاص داده است و مطالعه همین اندازه از مباحث مربوط به درس عربی برای دانش آموزی که زبان مادری او فارسی است سخت و پیچیده می نماید.
اما ناگفته نماند که این دشواری و پیچیدگی خود می تواند در کسب درصد و رتبه به داوطلب کمک کند به قول حافظ عدو شود سبب خیر گر خدا خواهد. از آنجایی که درس عربی درس تقریبا دشوار و خسته کننده ای است خواه ناخواه هر داوطلبی به سمت این درس گرایش پیدا نمی کند و آن دسته از شرکت کنندگان هم که تلاش می کنند این درس را مطالعه کنند تنها به بخش های نسبتا آسان و زود فهم آن بسنده کرده و در نهایت درصد کمی در کنکور می توانند کسب کنند. اینجاست که با اندکی تمرکز و مطالعه و تلاش بیشتر به راحتی می توان درصد زیادی از این درس، کسب کرده و بر سایر رقیبان پیشی گرفت.
بنابراین درس عربی تخصصی شاید در ظاهر حجم نسبتاً بالایی داشته و از پیچیدگی های خاص خود برخوردار باشد اما درصورتی که از ابتدای راه با یک برنامه منظم به صورت مداوم مطالعه و تست زنی برای آن براساس اصول و قواعد درست روش مطالعه عربی اختصاصی کنکور صورت پذیرد، می توان به راحتی درصد و تراز خوبی را در این درس کسب نمود. با بررسی کارنامه های پذیرفته شدگان سال های اخیر نیز متوجه خواهید شد که، اغلب افرادی بوده اند که تراز خوبی در درس عربی تخصصی کسب کرده اند.