در مقاله هوش چیست به تعریف هوش، پرداختیم در این مقاله سعی خواهیم کرد با توضیح مختصری از انواع هوش، این امکان را فراهم کنیم تا افراد بتوانند به شناخت نسبی از هوش خود و این که در چه زمینه ای دارای هوش بهتری هستند برسند و …
در مقاله نامبرده گفتیم که گاردنر که یکی از صاحب نظران در این زمینه هست به وجود 9 نوع هوش در افراد بشر قائل است که عبارتند از :
البته این نظریه گاردنر دارای مخالفانی است که سخن آنها نیز شنیدن دارد. اما ما در این مقاله به توضیح هر یک از انواع هوش خواهیم پرداخت.
نکته ای که قبل از توضیح انواع هوش لازم است یادآوری کنم این است که همه افراد بشر به نسبتی از همه انواع هوش برخوردار هستند اما آنچه در مقاله ما مد نظر است این است که فردی در کدام یک از آنها بهره بیشتری دارد.
یکی از بارزترین معیارها برای برخورداری از بهره یا ضریب هوشی در باور عام، اشاره به این نوع از هوش است در حالی که در نظریه گاردنر این هوش فقط یکی از 9 تاست.
افرادی که دارای این هوش هستند از قدرت استدلال، تفکر مفهومی و انتزاعی و از قدرت حل مسئله بالاتری برخورداند.
این افراد در ریاضی خوب هستند، از اثبات فرضیه های ریاضی، بازی های فکری و استراتژیک، چالش کشف رمز و معما لذت می برند و سئوالات عمیقی را طرح می کنند.
افراد دارای این نوع از هوش، توانایی یادگیری چند زبان را دارند ولی از آن مهمتر این که توانایی خوبی در پیدا کردن کلمات مناسب برای بیان مقصودشان به زبان های مختلف دارند. در واقع آنها دارای مخزنی غنی از کلمات هستند و می دانند چه کلماتی را کی و چگونه استفاده کنند، بنابراین از قوه اقناع خوبی برخوردار هستند.
آنها هم اهل مطالعه هستند و هم علاقمند به نوشتن و هم از بازی کردن با کلمات و باز های مشابه دیگر لذت می برند.
افراد دارای این نوع از هوش، قدرت بالایی از تصویر سازی اشیای موجود در دنیای فیزیکی و حتی اشیایی که وجود خارجی ندارند و نیز تصویر سازی از دستکاری و تغییر در اشیا موجود، را دارند.
این افراد همچنین آگاهی بالایی از محیط اطراف داشته و دارای مهارت ناوبری بسیار بالایی هستند. علاقه به بازی و پازل هایی که شامل نقشه های پر پیچ و خم هستند، نقاشی و کار با تصاویر از کارهای لذت بخش آنهاست.
اگر جزو افرادی هستید که طبیعت را دوست دارند و از کذراندن وقت در طبیعت لذت می برند، با حیوانات به راحتی ارتباط برقرار می کنند، استعداد پرورش گیاهان و حیوانات را دارند، دارای این نوع از هوش هستید.
افراد دارای این هوش، گیاه شناسان، کشاورزان، دامپروران،جنگل بانان و محیط بانان زبردستی می توانند باشند.
اگر نسبت به ریتم و صدا خیلی حساس هستید، می توانید صداها تشخیص دهید، آنها را بشکنید و تجزیه کنید، عاشق موسیقی و خلق آن هستید، در پس زمینه کارهایی که انجام می دهید با صدای موسیقی راحت هستید، شما دارای هوش موسیقی هستید.
افراد دارای این نوع از هوش، نسبت به مسائل مربوط به هستی و وجود انسان بسیار حساس و نسبت به پاسخ سئوال های زیر بسیار کنجکاو هستند.
و …
این افراد برای مشاغلی چون روانشناسی، الهیات، سخنرانی های انگیزشی و … مناسب تر هستند.
افراد دارای این نوع از هوش، با استفاده از زبان بدن، به خوبی می توانند ارتباط برقرار کنند و پیام به گیرنده ارسال کنند.برای انجام کارهای فیزیکی حس خوبی دارند، با ابزارها و ماشین ها با مهارت بالایی می توانند کار کنند، دوست دارند با دست خود چیزی بسازند یا کاری بکنند.
ورزشکاران، رقاصان، مجریان، هنرمندان صنایع دستی و جراحان، نمونه هایی از کسانی هستند دارای هوش بدنی_روانشناسی بالای هستند.
آن را هوش عاطفی ، هوش هیجانی یا EQ نیز می نامند. این نوع از هوش به توانایی افراد برای درک احساسات دیگران و حتی انگیزه های آنها اشاره می کند. دارا بودن مهارت های ارتباطی کلامی و غیر کلامی از مهمترین ویژگی های افراد دارای این نوع از هوش است.
این افراد دوستان و آشنایان زیادی دارند و نسبت به خلق و خوی دیگران حساسند.
این افراد می توانند معلمان، مددکاران اجتماعی و سیاستمداران بزرگی باشند.
اگر فردی خودش را درک می کند، می داند چه احساسی دارد و چرایی و دلیل آن را نیز می داند، می داند که چه می خواهد و چه نیازی دارد، به شرایط دیگران احترام می گذارد، دارای عزم و اراده قوی هست، برای زندگی خودش برنامه ریزی می کند، خجالتی بودن و درون گرا بودن را ترجیح می دهد، حتما دارای هوش خودآگاهی است.
با بررسی انواع هوش می توانید بیابید که در کدام دسته از افراد هوشمند قرار می گیرید، چه استعداد هایی دارید و در کدام رشته تحصیلی، شغل و حرفه می توانید موفق شوید و تنها ملاک تون برای انتخاب رشته دانشگاهی، شغل یا حرفه، میزان درآمد کسانی نخواهد بود که در شغل خودشان موفق هستند یا نیستند، ثروتمند شده اند یا نه.