یادگیری چیست؟

شکل یک تصویر
یادگیری چیست؟

یادگیری به چه معناست؟

درست است که برخی از عدم موفقیت های ما، به عدم شناسایی درست و اصولی استعدادهایمان و عدم حرکت در مسیر آن ها بر می گردد، اما برخی دیگر از عدم موفقیت ها، ریشه در عدم یادگیری درست حتی در صورت شناسایی صحیح استعداد ها دارد. بنابراین لزوم یادگیری یادگیری به شدت احساس می شود. بنابراین در این نوشته سعی شده علاوه بر تعریف یادگیری برخی از روش های تقویت یادگیری هم تشریح شود. گر چه برخی روش های تقویت یادگیری، خود نوشته ای جدا می طلبند که آنها را در نوشته های دیگری آورده ایم.

یادگیری فرآیندی است که در مغز اتفاق می افتد و همه ما می دانیم که مغز یکی از حیاتی ترین و پیچیده ترین اعضای بدن است، که دارای قابلیت های بسیار زیادی است. به عبارت دیگر، یکی از عملکرد های پایه برای مغز ما انسان ها یادگیری است، که دارای تعریف ها و معانی مختلفی می باشد که در این مطلب، به تعریفی جامع و کامل از آن می پردازیم.

یادگیری تغییری است که در رفتار انسان ها ایجاد می شود و فرآیند نسبتا پایداری است که از ابتدای تولد تا آخر عمر به طور مداوم در زندگی ما اتفاق می افتد  و به معنای کسب و افزایش دانش ، مهارت ، اطلاعات و…  است که در دراز مدت تغییراتی را در زندگی فردی و اجتماعی افراد ایجاد می کند و از طریق  تجربه و مطالعه به دست می آید.

از دیدگاه یادگیری مغز به دو بخش متمرکز و غیر متمرکز تقسیم می شود که در زیر به هر کدام از آنها پرداخته خواهد شد.

بخش های مغز از دیدگاه یادگیری :

  • بخش متمرکز :

هر وقت شما روی موضوعی یا مفهومی تمرکز می کنید که آن را به صورت عمیق یاد بگیرید، این بخش از مغز فعال می شود و مسیری در مغز ایجاد می شود. این مسیر با تکرار و تمرین در آن موضوع یا مفهوم، عمق و عرض پیدا می کند. میزان این عمق و عرض نشان دهنده میزان یادگیری است.

  • بخش غیر متمرکز  :

هر وقت شما روی هیچ موضوعی متمرکز نیستید، بخش غیر متمرکز مغز فعال می شود. هر وقت این بخش از مغز فعال است شما نمی توانید تمرکز داشته باشید و آن زمان برای یادگیری، اصلا زمان مناسبی نیست. پیاده روی، خواب، استراحت، صحبت کردن با دیگران  و هر تفریح دیگری و … مثالی هایی برای زمان هایی است که بخش غیر متمرکز مغز فعال است.

وقتی شما در حال یادگیری هستید، بخش متمرکز مغزتان فعال هست و وقتی حواس تان پرت می شود و تمرکزتان رو از دست می دهید، بخش غیرمتمرکز مغزتان فعال می شود.

البته این که ما حواس مان پرت می شود تا اندازه ای طبیعی است، اما می بایست سعی کنیم، تا حد ممکن، این روند یعنی تغییر حالت فعال بودن بخش متمرکز مغز به بخش غیر متمرکز آن را ارادی کنیم. یعنی این توانایی را داشته باشیم که خودمون با تصمیم قبلی بخش متمرکز مغز را غیر فعال کنیم و بخش غیر متمرکز آن را فعال و برعکس.

این خود یکی از راه های تقویت یادگیری است. اما اینکه چطوری باید اینکار را انجام دهیم پاسخش این است که روشی وجود دارد به نام پومودورو که در نوشته ای جداگانه، به آن پرداخته ایم.

علاوه بر آن روش های دیگری برای تقویت یادگیری وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است. جهت آشنایی کامل با هر کدام از آنها روی لینک آن کلیک کرده و نوشته مربوطه را مطالعه کنید.

  • پومودورو
  • یادآوری فعال
  • حذف اهمال کاری
  • تقویت مغز
  • افزایش انگیزه
  • خواب مناسب

در زیر برخی از این روش ها را به صورت مختصر توضیح داده ایم.

? تقویت مغز

مغز نیز مثل سایر اعضای بدن برای انجام فعالیت های خود به  انرژی نیاز دارد. بخشی از این انرژی به واسطه تغذیه صحیح تامین می شود.  شما می توانید با خوردن مواد غذایی سرشار از مواد معدنی نیاز مغز را برطرف کنید. برخی از موادی غذایی که باعث افزایش یادگیری می‌شوند عبارت اند از : زنجبیل و زردچوبه ، آووکادو ، کلم بروکلی ، روغن نارگیل ، روغن زیتون ، زرده تخم مرغ ، گردو ، شکلات تلخ و …. البته باید توجه داشته باشید که برخی از خوراکی ها مثل شکر ، برنج سفید و فست فود باعث تضعیف فرآیند یادگیری در مغز می شوند و باید استفاده از آن  ها را تا حد امکان کاهش دهیم.

? مغز را به چالش بکشید

یکی از بهترین راهکارها برای افزایش عملکرد مغز و تقویت یادگیری، به چالش کشیدن آن است. این کار باعث افزایش آرامش و جوان شدن مغز می شود. وقتی مغز خود را با چالش های جدیدی روبرو می کنید، مغز به راه های بیشتری فکر می کند و دقت و تمرکز آن نسبت به مسائل مختلف افزایش می یابد. شما می توانید با انجام کار هایی همچون حل جدول ، بازی شطرنج ، یادگیری زبان یک خارجی و … مغز خود را به چالش های جدید دعوت کنید.

افزایش انگیزه

ترس از شکست یکی از عواملی است که باعث کاهش یادگیری می شود، شما باید برای افزایش یادگیری علاقه خود را نسبت به کاری که می خواهید انجام دهید و چیزی که می خواهید یاد بگیرید تا حد امکان افزایش دهید تا در مواردی  که یادگیری بسیار سخت می شود اشتیاق لازم برای یادگیری را داشته باشید و پا پس نکشید. وقتی شما انگیزه ی لازم را نداشته باشید یادگیری برای شما سخت و خسته کننده خواهد بود و به نتیجه ی دلخواه نمی‌ رسید.

البته انگیزه خود عاملی روانی است که بهتر است در مورد آن بیشتر بدانید. در نوشته ای جداگانه به اینکه انگیزه چیست و چگونه می توان آن را بهبود بخشید، پرداخته ایم.

?خواب کافی داشته :

برای افزایش قدرت یادگیری مغز باید خواب کافی داشته باشید، در غیر این صورت میزان یادگیری شما کاهش پیدا خواهد کرد. شما باید روزانه بین ۶ تا هشت ساعت بخوابید. سعی کنید شب ها زودتر بخوابید تا بتوانید قبل از طلوع آفتاب بیدار شوید زیرا در این زمان قدرت یادگیری مغز بیشتر است.

اما خواب خود داستانی طولانی دارد. اینکه خواب چیست؟ چه فرآیندی دارد؟ کیفیت و کمیت آن چه تاثیری در کیفیت زندگی و سبک آن دارد، خود نوشته ای جدا می طلبد. در این مورد در نوشته خواب چیست؟ به تفصیل سخن گفته ایم.

امید دارم این نوشته تونسته باشد، اندکی به تقویت یادگیری شما کمک کرده باشد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *