استعداد چیست ؟

شکل یک تصویر
استعداد چیست ؟

استعداد چیست ؟

برای موفقیت در زندگی تحصیلی، شغلی، هنری، ورزشی، اقتصادی و … حتما باید ابتدا خود را بشناسیم و بدانیم در کدام زمینه دارای استعداد هستیم. با این شناخت اگر قدم های بعدی را به درستی برداریم، به قله های موفقیت خواهیم رسید. در این مقاله در رابطه با اینکه استعداد چیست و چرا باید استعداد یا استعدادهای خود را بشناسیم سخن گفته ایم. بدون مقدمه بریم سراغ اصل ماجرا.

در پاسخ به اینکه استعداد چیست باید گفت تعریف های زیادی برای استعداد توسط صاحب نظران انجام شده که برخی از آنها را در ادامه آورده ام.

تعریف استعداد :

  • استعداد توانایی بالقوه ای است که فرد را برای انجام دادن کار، آماده می کند.
  • استعداد مجموعه ای از توانایی های یک فرد شامل ذوق ذاتی، هوش، توانایی یادگیری، دانش و مهارت است و داشتن استعداد در یک زمینه، اشاره به توانایی فرد در آن زمینه به میزان بالاتر از میانگین توانایی های عموم است.
  • استعداد آمادگی طبیعی، فطری و اکتسابی فرد برای انجام کار است.
  • و اما یکی از کامل ترین تعریف ها : منظور از استعداد امکانی است که در خلقت هر فرد به صورت بالقوه وجود دارد، اما بروز و شکوفایی همه یا بخشی از آن استعداد یا استعدادها، بستگی دارد به اینکه آیا شرایط لازم برای این بروز و شکوفایی فراهم شده است یا نه.

با توجه به تعریف های بالا می توان چنین نتیجه گیری کرد که :

اولا، استعداد یک توانایی بالقوه است که به صورت فطری در وجود همه افراد بشر از زمان تولدشان، قرار داده شده است.

دوما، شکوفایی استعداد در گرو فراهم شدن شرایط مناسب است به حدی که حتی ممکن است به دلیل عدم تحقق شرایط و بستر مناسب، آن استعداد هرگز به مرحله شکوفایی نرسد.

سوما، می توان استعدادها را در دو دسته عمومی و اختصاصی یا عام و خاص دسته بندی کرد. استعدادهای عام در بین همه افراد مشترک هستند، گرچه می توانند شدت و ضعف داشته باشند، اما استعدادهای خاص، وجه تمایز افراد از همدیگر هستند و از فردی به فرد دیگر متفاوت اند و آنچه فردی را برجسته می کند، موفقیت در زمینه استعداد خاص اوست. مثلا یک هنرمند برجسته، یک ورزشکار برجسته، یک دانشمند برجسته و …

چرا باید استعدادمان بشناسیم؟

همچنان که گفته شده همه افراد بشر دارای استعدادهایی در زمینه های مختلف هستند. برخی از این استعدادها  عام و فراگیر هستند و خیلی از افراد آن استعدادها را دارند اما برخی دیگر از استعدادها، خاص و  ویژه هستند و افراد کمتری دارای آن ها هستند.

به عبارت دیگر تمام انسان ها در بین استعدادهایشان، چند استعداد ویژه دارند. به نظر برخی از متخصصان روانشناسی، به طور متوسط، هر فرد می تواند در 5 زمینه دارای استعداد ویژه باشد.

اگر فرد، استعدادهای ویژه خود را بشناسد و استمرار در تحصیل یا اشتغال را در مسیر آن استعداد یا استعدادها متمرکز کند قطعا به موفقیت خواهد رسید.

 

استعداد یا استمرار :

سئوال : آیا ممکن هست انسان در زمینه ای، با وجود اینکه استعداد خاصی در آن ندارد، موفق شود؟

جواب این سئوال بله است. یعنی شاید فرد در زمینه ای استعداد خاص و ویژه نداشته باشد، یا اینکه استعدادهای ویژه خود را نشناخته باشد و در زمینه ای غیر از آن مشغول فعالیت باشد، اما با تلاش و سختکوشی مداوم و پیگیر در آن زمینه به موفقیت هایی برسد و پاداش تلاش خود را دریافت کند.

سئوال : حال که انسان می تواند در زمینه ای غیر از  استعداد ویژه خود موفق شود، چه نیازی هست دنبال یافتن استعداد ویژه خود باشد تا در آن به موفقیت برسد؟

پاسخ : اولا، اینکه اگر انسان استعداد ویژه خود را شناسایی کند و در آن زمینه فعالیت کند، یک حس رضایت و عزت نفس و اعتماد به نفسی به او دست می دهد که انگیزه او را برای فعالیت های بیشتر و کسب موفقیت های افزون تر، تقویت می کند. در حالی که برای افرادی که صرفا با تلاش فراوان و سختکوشی به موفقیت می رسند این حس رضایت و … به آن میزان ایجاد نمی شود.

چه بسا افرادی که با وجود آن که در زمینه ای با تلاش فراوان، به موفقیت علمی یا مالی یا … رسیده است اما آن موفقیت حس رضایتی در درون او ایجاد نمی کند و سعی دارد زمینه های فعالیت دیگری را هم بیازماید که شاید در آن به موفقیت بیشتری دست یابد.

مثالی که امروزه در جامعه خود مشاهده می کنیم، ورود برخی از پزشکان حتی متخصص به شغل های دیگری مثل ساخت و ساز، جهت کسب موفقیت های شاید مالی و شاید هم غیر مالی بیشتر است. و این نشان از آن است که موفقیت های ایشان در زمینه فعالیت خودش، او را ارضا نمی کند و این باز شاید دلیلش آن باشد که او استعداد ویژه اش، پزشکی نبوده است و صرفا با تلاش فراوان آن موفقیت را بدست آورده است. مثال های بسیار دیگری هم می توان یافت.

دوما، خلاقیت و نوآوری در انسان ها زمانی بروز می کند که در زمینه استعداد ویژه خود فعالیت می کنند. و این خود به تنهایی می تواند منجر به موفقیت ها بسیار بزرگ و فوق العاده ای شود که در فعالیت های صرفا مستمر، مجال بروز و ظهور ندارند.

موفقیت افراد بسیار معروف جهانی و ایرانی در زمینه فعالیت خود ناشی از همین است. مثلا بیل گیتس و استیو جابز در فناوری، پله ، مارادونا، مسی و رونالدو در فوتبال، پرفسور هشترودی و مریم میرزاخانی در ریاضی، آلبرت اینشتین و پرفسور حسابی در فیزیک، پرفسور سمیعی در پزشکی و بسیاری دیگر از شخصیت های ایرانی و جهانی در زمینه های فعالیت خود که شما می توانید صدها نفر را نام ببرید، موید آن است که خلاقیت و نوآوری زمانی خود را نشان می دهد که شما در زمینه استعداد ویژه خود، تحصیل یا فعالیت می کنید.

سوما، احساس خستگی و دلزدگی از فعالیت، در زمینه استعداد ویژه، بسیار به ندرت اتفاق می افتد اما در سایر زمینه ها، این حال و احوال به وفور مشاهده می شود.

اگر شما مصاحبه افراد بسیار موفق را نگاه کنید یا زندگی نامه ایشان را بخوانید، به این مطلب پی خواهید برد که آنها چیزی به نام خستگی به معنای دلزدگی نمی شناسند و اگر بارها و بارها متولد شوند همان زمینه ای را برای تحصیل و فعالیت، انتخاب خواهند کرد که اکنون در آن فعالند.

در نوشته های دیگری در رابطه با انواع استعدادها و اینکه چگونه استعداد خود را بیابیم و تفاوت بین استعداد، هوش و مهارت چیست ، سخن گفته ایم. در صورت نیاز با کلیک بر روی لینک آنها، آن نوشته ها را هم مطالعه کنید.

بسیار خوشحال خواهیم شد نظر خود را در باره نوشته اخیر، با ما مطرح کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *